Vår plan for å fase ut olje og gass

Norsk olje truer velferden vår. Skriv under for å støtte planen som avslutter oljealderen og skaper mer miljøvennlig næringsliv!
884
Progress bar

av målet på

1000 signaturer





Når du signerer samtykker du til at vi kan lagre din kontaktinfo slik at vi kan holde deg oppdatert om denne kampanjen. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring. 


Derfor har MDG laget en oljeutfasingsplan

Klimakrisen er her, og vi ser alle sammen endringene i været rundt oss. Likevel gjør de andre partiene vondt verre ved å grønnvaske oljeproduksjonen og lete etter mer olje og gass. Norge er blant verdens største på fossil energi, og å fortsette slik er å gamble med livsgrunnlaget og tryggheten vår. MDGs utfasingsplan for olja vil fjerne utslippene raskt, skape mer fremtidsrettet næringsliv, senke strømprisene og sikre at de kloke hodene i oljebransjen kan starte i nye næringer.

📊 Se hele planen

Tre ting du må vite om vår oljeplan

  1. Vi skal ikke stenge krana over natta: Oljefelt med høye utslipp stenges først, gassfelt med lavere utslipp får holde på lenger. De siste feltene stenges i 2040.
  2. Norge beholder minst 80 % av oljeinntektene frem til 2050. Trolig blir det høyere, fordi annet næringsliv får mye bedre vilkår når fossilnæringen ikke dominerer så mye.
  3. Planen sikrer Europa nok gass mens de omstiller seg.

«Mens de andre partiene snakker om oljeslutt som noe vi skal gjøre en eller annen gang i framtiden, har vi i stedet laget en detaljert strategi for hvordan vi forutsigbart og gradvis runder av oljealderen med null utslipp i løpet av året 2040.»
Arild Hermstad, leder i MDG

MDG er ikke alene om å ville ha en plan for sluttfasen til norsk olje og gass. Regjeringens eget Klimautvalg foreslår det, det samme gjør SSB, AUF og statsforvalteren i oljefylket Rogaland, Bent Høie. Er du også enig? Skriv under oppropet!

Har du hørt disse tre oljemytene?

De gamle grå partiene har derimot ingen løsning på hvordan vi skal komme oss ut av oljealderen. I stedet gjentar de tre myter skapt av oljemakta:

«Norge har verdens reneste olje»

Dette er ikke sant. Mange felt produserer i dag olje med høyere utslipp enn verdensgjennomsnittet. MDG mener at de skitneste bør stenges først. Uansett er det viktig å huske at 98 % av utslippene skjer når oljen og gassen brennes.

– Vi stenger de mest forurensende feltene som først og fremst produserer olje, mens de feltene som i dag leverer gass til Europa får fortsett lenger. Sånn bidrar vi til trygghet i Europa på kort sikt og omstilling på lang sikt, forteller Andreas Breivik Ormevik i MDGs oljenettverk.

«Europa trenger norsk gass lenge»

Det er også en myte. EU skal kutte sine utslipp med 90-95 % innen 2040. Nesten all norsk olje og gass selges til Europa, og vår utfasingsplan sikrer en trygg gassforsyning mens de omstiller.

– Avhengig av hvor mye Europa klarer kutte, vil vi kunne forsyne dem med mellom 25 og 50 % av gassen de trenger frem til 2040. I dag ligger vi på 25-30 %, sier tidligere Equinor-ansatt Marius Heide i MDGs oljenettverk.  

95 % av norsk olje og gass selges til Europa, og deres avhengighet brukes gjerne som argument for å lete etter mer norsk gass. Men EU skal redusere sine utslipp med 90–95 % innen 2040, og nye funn i Norge vil ikke være i drift før om mange år. 

«Elektrifisering av oljeplattformer er bra for klimaet»

Dette er faktisk bare tull. 98 % av utslippene skjer ved forbrenning, ikke på plattformene, så elektrifisering handler egentlig om å grønnvaske oljeindustrien. I tillegg vil elektrifisering gjøre kraft dyrere for alle andre, og kreve nedbygging av store naturområder for å bygge vindkraftverk.

Les alle detaljene: MDGs utfasingsplan

Må avvikle olje for å utvikle nytt næringsliv

Olje og gass har gitt Norge enorm rikdom, men står nå i veien for at andre industrier kan blomstre og gi oss inntekter på sikt. Grønne næringer mangler både folk, strøm og kapital for å komme ordentlig i gang. Dette kalles gjerne “oljeskyggen” – næringen er så dominerende at andre havner helt i skyggen.

– Det er bare tull som regjeringen sier, at det nye næringslivet skal bygges på skuldrene av oljebransjen. Faktum er at oljebransjens tyngde holder alle andre næringer nede, sier MDGs nestleder Ingrid Liland, som også leder arbeidet med partiets nye partiprogram. 

Samtidig som MDG vil fase ut olje, vil vi aktivt skape og investere i et mangfoldig grønt næringsliv, som gir oss inntekter og arbeidsplasser også etter at våre største olje- og gasskunder har omstilt seg til annen energi. Kort sagt skal vi skal leve av det samme som Sverige, Danmark, Finland og de fleste andre liknende land: et mangfoldig næringsliv.

De færreste rike land lever av å selge noen få råvarer. Den største verdien Norge har er ikke olja vår, men kompetansen til alle som bor her. Den bør vi utvikle videre for å skape nye, grønne næringer. Å ikke gjøre denne overgangen på en forutsigbar måte, kan være farlig: Vi risikerer mye ledighet og inntektsbortfall hvis vi ikke har nye ben å stå på når verden går vekk fra fossil energi.

Les mer: MDG vil ha mer verdiskaping i hele Norge

MDGs veikart for omstilling (lansert i 2021)

I vårt veikart presenterer vi konkrete tiltak for å sikre den nødvendige omstillingen fra en oljebasert økonomi til en grønn, fremtidsrettet og fornybar økonomi. Slik sikrer vi at det skapes nye arbeidsplasser, økt velferd og ny giv over hele landet samtidig som vi lever opp til våre klimaforpliktelser under Parisavtalen.

MDG vil:

  • Gi oljearbeiderne enn jobbgaranti, gjennom støtte til virksomheter som omstiller seg bort fra olje- og gassvirksomhet, omskoleringstiltak for oljearbeidere og lønnstilskudd til oljebedrifter som midlertidig mangler oppdrag, så de kan beholde ansatte i en overgangsfase.

  • Satse på en aktiv næringspolitikk for å sikre 150.000 grønne jobber innen havvind, grønn skipsfart, karbonfangst og -lagring, CCS, solenergi og energieffektivisering.

  • Etablere en oljekommisjon der myndigheter, arbeidstakerorganisasjoner, forsknings- og kunnskapsmiljøer, samt næringsliv samarbeider om en plan for å opprettholde sysselsetting og skape nye jobber samtidig som oljevirksomheten fases ut.

  • Gi gode skattevilkår til grønne næringer inspirert av dagens fordeler til olje- og gassindustrien.

Les hele veikartet: Norges vei fra oljeøkonomi til et mangfoldig næringsliv

Oljefondet kan brukes til grønn omstilling

Oljefondet (Statens Pensjonsfond utland) gir Norge et unikt økonomisk handlingsrom som vil bestå også etter at oljeutvinninga avvikles. MDG vil bruke Oljefondet som et verktøy for å løse klima- og naturkrisen. Samtidig vil vi jobbe for å opprettholde fondets størrelse, slik at deler av avkastningen fortsatt kan bidra til å finansiere velferdsoppgaver i Norge i framtida. Det viktigste tiltaket for å nå disse målene er å etablere kriterier som sikrer at alle Oljefondets investeringer blir del av løsningen på klima- og naturkrisen og bidrar til å innfri FNs bærekraftsmål.

Oljefondet er bygget på inntekter fra olje- og gassvirksomhet som har gitt store klimagassutslipp. Norge må jobbe for å betale ned denne klimagjelden. Oljefondets posisjon som et av verdens største fond underlagt demokratisk kontroll gjør at fondet kan ta en unik rolle i omstillingen av verdensøkonomien. I tillegg til å endre strategien for fondets investeringer vil MDG derfor bruke betydelige midler fra fondet til overføringer til internasjonalt klima og miljøarbeid.

MDG vil at Oljefondet skal innrettes mot å oppfylle FNs bærekraftsmål, i tillegg til fortsatt mål om avkastning. Dette innebærer blant annet å trekke fondet ut av investeringer i fossil energi, våpenindustrien og skatteparadiser, redusere karbonintensiteten i porteføljen, etablere minimal naturskade som kriterium for investeringer, og bidra til arbeidsplasser og næringslivsutvikling i utviklingsland.

Her kan du se lanseringen av vår oljeutfasingsplan